Espiritu, een droom wordt werkelijkheid... English Language Homepage
Home
Bemanning
Jacht
Verslagen
Foto's
Route
Veel gestelde vragen
Terug naar Homepage

Waar ben ik? > Verslagen > Zuid-Afrika (Land Trip) >
(ENGLISH LANGUAGE VERSION AVAILABLE)

DE ALLER LAATSTE UPDATE (10 August 2005): De laatste belevenissen & foto's met natuurlijk de aankomst in Scheveningen [Spanje - Scheveningen*] [Azoren - Spanje] [Azoren]
*) verslag gewijzigd sinds laatste update

Espiritu is te koop (1MB)

WAT GING ER VOORAF...

Dag 115, Maandag 22 November 2004
Sodwana Bay (Zuid-Afrika)

Nooit geweten dat je zoveel in een Nissan Almera kunt stouwen. Met een kofferbak vol rugzakken, slaapzakken, kites, een kitesurfboard, ademhalingsautomaten, duikvesten, wetsuits, vinnen, maskers, snorkels, drank en eten, vertrekken we 's ochtends richting Sodwana Bay. Ondertussen valt de regen met bakken uit de hemel.

Ons chalet is geweldig ruim met een open keuken, bar en braai (= Zuid-Afrikaans voor barbecue) in de tuin. Nadat we onze duiken voor morgen hebben geregeld (zo meteen meer hierover) beginnen we aan de meegebrachte box rosé. Er is één minpunt aan het huisje, het wemelt van de mieren en kakkerlakken! 's Avonds komen ze door alle spleten en kieren op de warmte af. 's Nachts worden we een paar keer wakker van kriebelende mieren in onze nek, maar verder is het chaletje ok! We hebben zowel de accommodatie voor Sodwana Bay, als voor de volgende bestemmingen Hluhluwe en Drakensberg, geboekt via KZN Wildlife. Allemaal prachtige locaties midden in de natuur. Een aanrader, kijk op www.kznwildlife.com
[<< Natascha]

[Stefan >>]
We kunnen onze oren niet geloven als we horen dat we duiktanks en lood apart moeten huren. Dit hebben we nog nooit meegemaakt en ook de lokale instructeur, die ons naar de receptie leidt, is zich hier niet van bewust en is eigenlijk ook verbaasd. De meisjes aan de receptie proberen me nog te overtuigen, maar er zit niets anders op dan te gaan praten met diegene die hier een beslissing over kan nemen, namelijk de manager. Over de telefoon is hij zo slim om de discussie niet aan te gaan, maar wanneer ik hem 's avonds op de duikersbijeenkomst (om onze duik voor morgen te bevestigen) spreek, gaat hij zonder verder commentaar door de pomp. We krijgen zowel duiktanks als loodgordel gratis. Toch nog gerechtigheid!
[<< Stefan]

Dag 116, Dinsdag 23 November 2004
Sodwana Bay (Zuid-Afrika)

[Natascha >>]
Om 05.45 uur gaat de wekker, tijd voor de eerste duik! Bij Coral Divers staan de tractoren met aanhangers al klaar om ons naar het strand te brengen. Omdat het water van 23 graden te koud is voor onze 2/3 millimeter pakken, huren we een 5 millimeter pak. Een ritje van tien minuten met de tractor brengt ons naar het vertrekpunt van de boten: Jesser Point. De duikschool is groot, commercieel, maar goed georganiseerd. Met meer dan adequate speedboten worden we naar de duikstek gebracht.

Voor vanmorgen staat het "2-mile reef" op het programma. Met z'n achten tegelijk laten we ons achterover van de boot vallen, dalen af en...zien niets!! Na vijftien minuten zand, plukken gras en tegen de sterke stroom in zwemmen, geeft de divemaster het sein dat we weer naar boven gaan. Ongelofelijk!!! Hij kan de duikspot niet vinden!!! Stefan komt kwaad boven en het eerste dat hij roept is: "Ik wil mijn geld terug! Voor deze duik ga ik echt niet betalen!" Ondertussen klotsen de golven ons om de oren en doen we ons best om niet af te drijven. Hoewel Martin en ik ook balen, vinden wij het toch de eerste prioriteit om veilig op de boot terug te komen in plaats van ons zo op te winden. Die bootbestuurder en divemaster weten ook heus wel dat ze fout zitten. Als we weer - met 50 bar minder in onze tank - op de boot zitten, varen we naar de juiste plek die een paar honderd meter verderop ligt.

De gigantische morene, pijlstaartrog, schildpad en prachtige vissen, maken in ieder geval veel goed, al is het maar een korte duik. Ik verbruik veel meer lucht dan normaal en later blijkt dat de eerste trap van mijn ademhalingsautomaat niet goed werkt. Het is sowieso wel weer eens tijd voor een servicebeurt, want we hebben de automaten al drie jaar niet meer laten nakijken.

Toevallig is mijn kitesurfleraar Jo deze week ook in Sodwana Bay om les te geven. Als het morgen een beetje wil waaien zal ik nog eens een poging wagen om die kite onder controle te krijgen.

We hebben nog meer huisdieren. Behalve kakkerlakken, mieren en salamanders, ontdekt Marjon een tuinslang, maar wel een echte! Een dikke bruine van zo'n anderhalve meter lang. Verder lopen overal brutale kapucijneraapjes rond, die je liever niet in je huisje hebt. Gelukkig hebben we een bus kakkerlakkenspray gekocht, want 's avonds, wanneer het buiten begint af te koelen is het kakkerlakkenbal. En ze zijn groot!
[<< Natascha]

Dag 117, Woensdag 24 November 2004
Sodwana Bay (Zuid-Afrika)

[Stefan >>]
Weer vroeg uit de veren voor een duik en de pret begint al wanneer we met de speedboot door de branding heen scheuren. Het favoriete geintje van de motorbootbestuurders is om honderd meter voor het strand de twee keer 85pk vol open te draaien om de boot zo ver mogelijk het strand op te jagen. Gisteren presteerden we het om bij hoog water het rulle, horizontaal liggende gedeelte te bereiken.

Een onbegrijpelijke omissie is de afwezigheid van GPS op de boten, zodat ze aan de hand van landmarkeringen duikstekken terug moeten vinden die verder niet gemarkeerd zijn door boeien. Gisteren misten we het rif door een navigatiefout en vanmorgen proberen ze niet eens het gewenste rif, gelegen op 5 mijl ("Hotspot" genaamd), te zoeken omdat de landmarkeringen door het slechte weer niet te zien zijn.

's Avonds kan ik het niet nalaten de manager door te zagen over deze in onze ogen knulligheid. Hij verdedigt zich nog halfslachtig, maar als hij zich na vijf minuten redelijk heeft vastgeluld, richt hij snel het woord tot een andere, minder vervelende gast. Eerst willen ze een hoop korting en dan hebben ze nog praatjes ook!
[<< Stefan]

[Natascha >>]
Het wordt dus een andere duikstek in het "5-mile" gebied. In de stromende regen maken we ons klaar voor de duik en omdat het water aan de oppervlakte nogal wild is, gaan we met z'n allen zo snel mogelijk, head first, naar dertig meter diepte. Onder water is het heerlijk rustig en het zicht is beter dan verwacht. Toch nog een prima duik dus.

Martin gaat voor een tweede duik en ik ga nog maar eens met die kite stoeien. Vandaag krijg ik les van Fred, een collega van Jo. Stefan kijkt van een afstandje naar mijn gestuntel. Hoe hard ik ook mijn best doe en hoe goed Fred het me probeert uit te leggen, het wil maar niet lukken. Eigenlijk heb ik de neiging om er maar helemaal mee te stoppen. Totdat...
[<< Natascha]

[Stefan >>]
Na drie dagen zie ik de kite nog steeds binnen dertig seconden na lancering uit de lucht vallen. Niet echt goed voor Natascha's motivatie en als ze na vandaag niet op zijn minst de kite kan laten vliegen, dan denk ik dat ze hem aan de wilgen hangt. Tijd voor een wat rigoureuzere aanpak. Haar beide leraren laten haar veel te voorzichtig sturen, wat wel lekker veilig is omdat de kite dan weinig kracht ontwikkelt. Maar als hij steeds uit de lucht valt komt ze toch niet verder. Zodra Fred aan een andere leerling wil laten zien hoe ze de kite moet lanceren, zie ik mijn kans schoon om achter Natascha te gaan staan en haar zelf aanwijzingen te geven.

In plaats van: "Zachtjes links" en "Voorzichtig rechts" wordt het nu: "Hard links" en "Vól rechts". De kite scheurt als een idioot door de power zone en ik houd Natascha vast aan haar harnas, haar benen meer in de lucht dan aan de grond. Na tien minuten is ze doodop en laat ze de kite neerstorten. Enigszins verbouwereerd komt Fred naar ons toegelopen. Waarom hadden hij en Jo dat in die drie dagen niet voor elkaar gekregen? Tja, als subtiliteit niet werkt, is lomp geweld vaak het juiste antwoord. Een credo dat ook hier weer opgaat.

Nu ze eindelijk het gevoel te pakken heeft van het sturen van de kite, laat ik haar met mijn eigen, grotere kite oefenen. Na een uurtje kan ze hem oplaten, sturen, controleren en weer netjes laten landen. Enthousiast roept ze: "Ja!! Ik voel nu wat ik moet doen!" en "Dit is eigenlijk wel leuk!"
[<< Stefan]

Dag 118, Donderdag 25 November 2004
Sodwana Bay / Hluhluwe (Zuid-Afrika)

[Natascha >>]
Nog een laatste duik voor ons en een rondje kitesurfen voor Stefan, voordat we na de lunch richting Hluhluwe vertrekken. Hluhluwe (en het aangrenzende Umfolozi) is het enige wildpark in de provincie KwaZulu-Natal waar the Big Five voorkomt: Neushoorn, leeuw, buffel, olifant en luipaard. We zijn benieuwd of het ons gaat lukken ze alle vijf te spotten.

Na een uurtje bereiken we de hoofdingang van het park. De 15 kilometer naar onze accommodatie in Hilltop Camp is al een fantastische gamedrive. We zien een aantal witte neushoorns, buffels, impala's en zebra's. Hilltop Camp ligt prachtig bovenop de heuvels en het terras geeft een fantastisch uitzicht over de vallei. We slapen in rondavels, kleine ronde hutjes met rieten dak. Ze zijn koel, knus en vooral schoon. Geen kakkerlakken of andere ellende!

[fotoverslag van Hluhluwe park]

Dag 119, Vrijdag 26 November 2004
Hluhluwe (Zuid-Afrika)

Voor vanmorgen hebben we een georganiseerde gamedrive met een landrover geboekt. Als je hoog zit, zie je toch meer beesten dan vanuit je Nissan Almera. Alweer vroeg uit de veren, want de gamedrive start om 06.00 uur.

Vrij snel is het al raak en zitten we eerste rang voor een gevecht tussen twee mannetjes impala's (een antilope soort). Het gaat er vrij serieus aan toe en na tien minuten neemt één van de twee de benen. Er staan trouwens nogal wat op het spel voor zo'n mannetje want de winnaar krijgt de leiding over een kudde vrouwtjes, die hij allemaal mag bevruchten. Dat feest duurt alleen nog wel even aangezien er nu overal schattige jonkies rondlopen. Mooie beestjes hoor, die impala's. Zo rank en gestroomlijnd. Dat moet ook wel want ze zijn een favoriete hap van ondermeer vijand leeuw, cheeta en luipaard.

De ruim 26.000 impala's vormen overigens een absolute meerderheid in het park. Om een beeld te geven: Er lopen in Hluhluwe-Umfolozi ongeveer 4.000 buffels, 1.700 witte neushoorns, 800 giraffes, 300 zwarte neushoorns, 300 olifanten, 150 luipaarden, 120 leeuwen, 40 cheeta's en 26 wilde honden rond. Verder nog een paar hyena's duizenden zebra's, gnoes, en allerlei andere antilope soorten.

Op de weg voor ons loopt een witte neushoorn. Hij is niet van plan ons erlangs te laten, dit is immers zijn territorium. En dat laat hij merken ook! Geïrriteerd kijkt hij zo nu en dan achterom en sproeit urine in het rond. Alsof dat nog niet duidelijk genoeg is, bakent hij zijn gebied af door met zijn poten in zijn stront te banjeren en weer verder te stappen. Na een tijdje is meneer toch zo vriendelijk om een stapje opzij te doen. Gaaf hoor, om hem van zo dichtbij te kunnen zien!

Verder zien we giraffen, zebra's, kudu's, nyala's, gnoes, buffels, bavianen en allerlei roofvogels. Wisten jullie trouwens dat een giraffe maar drie minuten achter elkaar slaapt? Hij heeft namelijk een enorm groot hart om het bloed naar zijn hoofd te pompen en als hij te lang slaapt (of drinkt) ontploft als het ware zijn hoofd.

's Avonds leggen we een paar malse t-bone steaks op de braai. Helemaal goed!

Dag 120, Zaterdag 27 November 2004
Hluhluwe (Zuid-Afrika)

Gisteren schreef ik dat er 1.700 witte neushoorns in Hluhluwe-Umfolozi leven. Dat is niet altijd zo geweest. Eind 1800 werd de witte neushoorn in Zuid-Afrika als gevolg van teveel jagen, met uitsterven bedreigd. In heel Zuid-Afrika leefden er nog maar honderd en Hluhluwe werd eind 1800 aangewezen om de witte neushoorn te beschermen. In de jaren '50/'60 heeft "Operation Rhino" ervoor gezorgd dat 10.000 neushoorns van Hluhluwe naar andere parken in Zuid-Afrika en de rest van de wereld zijn overgeplaatst. Momenteel leven er weer 7.000 witte neushoorns in Zuid-Afrika. Nog steeds wordt actief de balans van de verschillende diersoorten in Hluhluwe bewaakt en het teveel aan antilopen, zebra's, giraffes en neushoorns wordt lokaal en internationaal verkocht.

Vandaag is één grote gamedrive met onze eigen auto. Al vroeg rijden we Umfolozi park binnen nadat we eerst een rondje door Hluhluwe hebben gemaakt. We zien enorm veel diersoorten en hoewel de kuddes niet zo groot zijn als in bijvoorbeeld Etosha (Namibië) of Chobe (Botswana), zien we de dieren vaak van erg dichtbij. In de modder badende neushoorns, nieuwsgierige zebra's en de familie wrattenzwijn met ieniemienie jonkies. Prachtig!

Na de picknick zouden we het wel heel erg leuk vinden om een olifant, leeuw, cheeta of luipaard te zien. Actief gaan we op zoek en de olifanten uitwerpselen en ontwortelde bomen wijzen erop dat hier niet lang geleden olifanten zijn geweest. En ja hoor, Stefan spot een olifant op zo'n 50 meter afstand. Onverstoorbaar verslindt hij de ene na de andere tak met blaadjes. Hij blijft een beetje verscholen tussen de bomen dus een mooie foto levert het helaas niet op.

Aan het eind van de middag zijn we redelijk gaar van al dat spotten en in de auto zitten en zetten we weer koers richting Hilltop Camp. En dan...wanneer je het niet verwacht,...liggen daar twee cheeta's te luieren op een heuveltje in de zon!!! Wow, hier zijn er maar 40 van in het hele park. Ik vind dit toch wel een van de mooiste beesten. Stoere katten met prachtige vlekken en een "traan" op hun kop.

Het wordt al snel donker en we maken dat we naar Hilltop Camp komen. De mannen maken de braai weer aan, ondanks de dreigende wolken en gerommel in de verte. In een rap tempo eten we het vlees op en na het laatste stukje hamburger voelen we de eerste spetters. Wat een timing! We nemen nog een afzakkertje en een paar "springbokjes" (shooter met pepermuntlikeur, Cape Velvet en crème) in de bar van het restaurant.

Dag 121, Zondag 28 November 2004
Hluhluwe (Zuid-Afrika)

Nog één gamedrive dan, voordat we straks naar Durban gaan. Tweeënhalf uur lang tuffen we rond, maar in tegenstelling tot de vorige keren zien we nauwelijks wild. Komt dit omdat het zondag is? Alleen de impala's en een paar kudu's en zebra's hebben zondagdienst. Nou ja, we kunnen niet altijd mazzel hebben. Net voordat we het park uitrijden zien we ineens weer buffels, neushoorns, zebra's en impala's. Je zou bijna denken dat die er voor de binnenkomende gasten neer geplant zijn.

We gaan voor een dagje terug naar de boot voordat we morgen naar Drakensberg vertrekken. Kunnen we even kijken hoe de boot erbij ligt want dat is een continue zorg aan je hoofd hoor! Wat als een afsluiter het begeeft, of de lenspomp? Of als Espiritu getroffen wordt door de bliksem? Maar niets van dat alles. Espiritu ligt er keurig bij en we vinden het fijn om weer een nachtje aan boord te slapen.

De afgelopen dagen hebben we regelmatig telefonisch contact gehad met onze werkmannen. De ankerlier is inmiddels gerepareerd, dus vanaf nu kunnen we het anker weer met een druk op de knop neerlaten en naar boven halen. Er waren maar liefst drie problemen met het ding. Stefan had de batterijkabels al vervangen omdat deze waren doorgesmolten. De relaybox was ook kapot en is opnieuw gewikkeld en verder was de startmotor gecorrodeerd. Ook deze is opnieuw gewikkeld waarmee deze feitelijk weer als nieuw is.

De pomp voor de koelkast is helaas nog niet binnen, we moeten dus nog even geduld hebben met de koelkast. Morgenvroeg komen er als het goed is drie verschillende mannetjes: Een komt het een en ander aan de koelkast voorbereiden, een ander komt nog iets afwerken aan de ankerlier en de man voor de verstaging komt omdat we de verroeste en niet meer zo mooie veiligheidslijnen willen laten vervangen. Als die mannen dan allemaal geweest zijn, zetten wij koers naar de Drakensberg. Lekker een paar dagen klauteren in de bergen. Even weer die spieren gebruiken na al dat zitten in de auto.

Dag 122, Maandag 29 November 2004
Drakensberg / Royal Natal National Park (Zuid-Afrika)

Na een hectisch ochtendje van klusjesmannen, rugzakken opnieuw inpakken, verslag bijwerken en proviand inslaan voor de komende dagen, tuffen we met ons Almeraatje naar het Royal Natal National Park in de Drakensberg. Lekker een paar dagen wandelen en klimmen in een volgens de boekjes en reisgidsen fantastisch berglandschap met grotten, watervallen, bloemen en planten.

Drakensberg is een uitgestrekt gebied in het westen van KwaZulu Natal, grenzend aan Lesotho en Vrijstaat, een soort halvemaan vorm van 160 kilometer lang. Royal Natal National Park ligt in het noordelijke gedeelte, het gebied met de hoogste bergen. De meest bekende bergen zijn de Mont aux Sources (3300 meter), Sentinel (3165 meter) en het Amphitheatre (2972 meter). Vanuit ons chalet in Thendele, kijken we uit over het prachtige Amphitheatre, een halfrond plateau in de vorm van - je raadt het al - een amfitheater. Die willen wij wel beklimmen!

Om er alvast een beetje in te komen, lopen we aan het eind van de middag naar de Tiger Falls. Au! Dat valt niet mee met die grote kisten aan je voeten na vier maanden blote voeten en slippers.

Dag 123, Dinsdag 30 November 2004
Drakensberg / Royal Natal National Park (Zuid-Afrika)

De Tugela Gorge (Kloof) staat omschreven als een van de mooiste wandelroutes in Royal Natal National Park, dus al vroeg gaan wij uitgerust met bergschoenen, rugzak en fotocamera op pad. We laten ons niet afschrikken door de bewolking, wie weet trekt de lucht nog open. De route begint een paar meter van ons huisje, we zetten de pas er direct stevig in.

De omgeving is prachtig. We beginnen door een weids landschap van heuvels en valleien. Beneden ons stroomt een beekje, een uitloper van de Tugela waterval. Voor ons het machtige Amphitheatre en daarboven uittorenend de Sentinel. Alles is groen, planten en bomen staan in bloei. In de verte schreeuwen bavianen. Langzaam vernauwd het landschap zich en worden we ingesloten door bergen. Het bergpad verandert in een brede strook van stenen en keien en al hoppend van steen naar steen staan we een paar uur later middenin de kloof. Niemand anders dan wij, wat een rust. Kennelijk hebben de wolken vanmorgen toch een aantal wandelaars afgeschrikt. Inmiddels schijnt de zon.

We hebben drie mogelijkheden: Een tunnel recht voor ons, een korte ladder links van ons en een lange ladder aan onze rechterhand. Marjon moet niets van ladders hebben en gaat samen met Martin voor de tunnel. Stefan en ik wagen ons op de lange stalen, enigszins onstabiele ladder, waarvan hier en daar een sport ontbreekt. De tunnel- en ladderroute zouden volgens de kaart op hetzelfde punt moeten uitkomen, maar voor de zekerheid spreken we af om na een half uur weer terug te gaan naar de kloof, mochten we elkaar mislopen.

Boven aan de ladder aangekomen begint een aardig stukje klauteren, een steil stuk over gladde stenen. Hangend aan boomwortels en een stuk staaldraad, banen we ons een weg naar boven. Wanneer mijn benen te kort zijn om de volgende steen te halen, trekt Stefan me omhoog. Deze route loopt door tot aan de voet van het Amphitheatre. We zouden graag doorgaan, maar wanneer we Martin en Marjon na twintig minuten nog niet zien, keren we terug naar de kloof. En ja hoor, daar zitten ze al! De tunnel stond vol met water, dus dat verhaal hield snel op. De korte ladder links kwam uit op een enorm modderpad. Uiteindelijk bleef Marjon in de kloof wachten en heeft Martin de lange ladder beklommen en het stuk daarna, maar is omgedraaid zonder ons te zien.

Na een paar boterhammen gaan we weer richting Thendele. Mijn voeten hebben het inmiddels hélemaal niet meer naar hun zin in mijn bergschoenen. Ze knellen, mijn tenen doen zeer en op beide hielen zit een blaar. Normaal gesproken zitten die schoenen me best lekker. Wat de reden ook mag zijn, ontwenning, gekrompen schoenen of grotere voeten, het ziet eruit alsof ik op eieren loop.
[<< Natascha]

Dag 124, Woensdag 1 December 2004
Drakensberg / Royal Natal National Park (Zuid-Afrika)

[Stefan >>]
Resultaatgericht als we zijn, wandelen we natuurlijk niet voor de kat zijn viool door de bergen, maar willen we ook een top bereiken. De top van het Amphitheatre is een plateau van een aantal vierkante kilometers dat zo'n 1500 meter boven de vallei uittorent. Je kunt hem vanuit onze vallei beklimmen - een tocht van meer dan negen uur - of vanuit een vallei verderop, wat de trip inkort met zo'n vier uur. Enig nadeel, je moet eerst de vallei uit en het volgende dal in om aan de achterkant van de berg te komen, een rit van 130 kilometer! Omdat het weer doorgaans tussen twee en drie uur 's middags omslaat, is de negen-uurs tocht niet haalbaar (wat jammer nou...). We gaan dus een stukje autorijden. Van de stortregen van de avond tevoren is niets meer te bekennen, de hele berg ligt vrij in de zon. Snel de auto in en na anderhalf uur kunnen we de bergschoenen aansnoeren.

Al na 45 minuten komen we op een uitkijkpunt van waaruit we de hele vallei kunnen overzien. Enorm indrukwekkend, mooier dan we ooit in de Alpen hebben gezien. Hoe zou het op de top wel niet zijn? We vervolgen onze weg en na iedere bocht wordt het uitzicht mooier. Wel even stoppen om te kijken; het paadje is smal en de afgrond weinig aanlokkelijk.

Een paar keer klimmen we met succes over een schuin aflopende rots tot we er eentje tegen komen waarbij je recht de afgrond inkijkt. Natascha ziet het met angst en beven aan en besluit dat het mooi is geweest. Ik kan haar niet vermurwen de twee meter te overbruggen. Aanmoedigen, hand uitsteken, gerust stellen, streng toespreken; het wil allemaal niet baten. Ik wil toch een eindje verder lopen om te zien hoe ver het nog is naar de kettingladder tot de top. En dan heb ik geluk. Net om de hoek kom ik een stel van in de vijftig tegen die zojuist op de top zijn geweest. Allebei minder sportief en een stuk zwaarder dan wij. Tja, dat is lastig voor Natascha. Hoe gaat ze nu uitleggen dat ze niet op de top is geweest omdat ze een richeltje niet over durfde, waar een paar vijftigers lachend overheen klauteren? Voorzichtig schuifelt Natascha op haar kont over die "levensgevaarlijke" steen. Op naar de top!

Dan komt de in mijn ogen veel grotere uitdaging; een touwladder (maar dan met kettingen) van dertig meter die loodrecht over de rotsen is gespannen. Natascha klimt zonder een kik naar boven en voordat ik het in de gaten heb, staat ze bij de tweede, iets kortere ladder, klaar voor de laatste 200 meter naar boven. Leg mij maar uit waarom iemand ergens bang voor is - of juist niet...

Het plateau is enorm uitgestrekt, met vriendelijk glooiende heuvels zoals je die normaal gesproken in het laagland ziet. Jammer dat we het weer in de gaten moeten houden en niet al te veel tijd hier kunnen besteden. Wel even naar de rand, genieten van het uitzicht, even wat eten en weer terug.

De afdaling van de ladder gaat soepel en vrolijk wandelen we weer terug langs het richeltje naar het vertrekpunt. Als we aankomen bij die "levensgevaarlijke" steen vallen de tanden uit mijn mond van verbazing. Zonder mankeren huppelt Natascha over de gevreesde twee meter en als ik begin te applaudisseren, realiseert ze zich pas wat ze gedaan heeft. "Was ik daar nu zo bang voor?" Toegegeven, vanaf deze kant ziet het er minder angstwekkend uit, maar laten we ook even vaststellen dat Natascha's (of ieder anders' angst) niet altijd op reële grond is gebaseerd. Aardig vertrekpunt voor toekomstige "momenten".

De laatste 500 meter zien we de lucht snel dichttrekken en na een sprintje zitten we droog in de auto terwijl de eerste regendruppels op de voorruit verschijnen. In de plensregen rijden we terug, nagenietend van een prachtige dag.

We zijn al vier maanden onderweg!
[<< Stefan]

Dag 125, Donderdag 2 December 2004
Drakensberg / Royal Natal National Park & Dundee (Zuid-Afrika)

[Natascha >>]
Tweeënhalve dag lopen vonden we mooi genoeg en terwijl Marjon en Martin nog een rondje gaan, laten wij vandaag het paard lopen. Paardrijden door dit fantastische landschap, dat leek ons helemaal geweldig, dus hebben wij gisteren een tocht van drie uur met een gids geboekt.(foto: Paardrijden 1)

Stefan had over de telefoon al even het verzoek geuit om lekker veel te gaan draven en galopperen en dat hebben we geweten ook! Niet te flauw, stuiven we er na een paar minuten stappen vandoor. Alleen wij drietjes en drie overenthousiaste paarden. Constant uitzicht op het amphitheatre. We gaan steeds hoger, stappen over smalle paadjes langs een afgrond (da's minder, zie het vorige stuk) en steken rivieren over. Op een lang vlak stuk gaan we in galop en als we aan het eind zijn en de gids ons vraagt of we nog een keer willen, galopperen we weer terug...en weer heen...weer terug...en weer heen. Super! Maar dit gaan we morgen voelen, dat weet ik wel!

We pikken Marjon en Martin op en rijden naar het plaatsje Dundee, 40 kilometer van de Zulu-Battlefields vandaan. In het Thalana museum wordt uitleg gegeven over de militaire historie van Zuid-Afrika. Enige achtergrond over de verschillende oorlogen en veldslagen komt wel van pas aangezien we morgen naar de Zulu-Battlefields gaan. De Zulu's, Boeren (Nederlanders, Duitsers en Fransen) en Engelsen hebben hier in de 19e en begin 20e eeuw flink huisgehouden.

Wat een vechtersbazen die Zulu's onder leiding van King Shaka en zijn opvolgers. Met speren vochten ze tegen de met geweren en kanonnen bewapende Boeren en Engelsen. Met succes in de slag bij Isandlwana, toen 25.000 Zulu's de 1.700 Engelsen compleet verrasten, Maar toen ze de volgende dag overmoedig een ziekenhuis en een opslagplaats bij Rorkes' Drift aanvielen, legden ze het af tegen de goed voorbereidde Engelsen die barricades hadden gemaakt van meelzakken en koekblikken.

We verblijven twee nachten in het plaatsje Helpmekaar in het landhuis "Penny Farthing" van Foy Vermaak. By the way, dit landhuis staat op maarliefst 7000 hectare grond! Enkele voorouders van Foy (Boeren) hebben in diverse veldslagen meegevochten. Hij weet enorm veel over de geschiedenis van de Battlefields en laat ons na het eten een video zien van de slag bij Blood River, tussen de Boeren en Zulu's. Morgen gaan we het allemaal zelf zien, we gaan naar Blood River, Isandlwana en Rorkes'Drift.
[<< Natascha]

Dag 126, Vrijdag 3 December 2004
Drakensberg / Royal Natal National Park & Dundee (Zuid-Afrika)

[Stefan >>]
Op de Zulu-Battlefields hebben verschillende oorlogen plaatsgevonden die bepalend zijn voor het ontstaan van Zuid-Afrika. In chronologische volgorde: de Boeren-Zulu oorlog, de Engelsen-Zulu oorlog en de Engelsen tegen de Boeren. De oorlogen zijn gevoerd in een relatief klein gebied in KwaZulu Natal dat nu bekend staat als de Zulu Battlefields. Goed voorbereid met behulp van internet, museum, video's, boeken en niet te vergeten de verhalen van Foy , de eigenaar van Penny farthing, gaan we op pad.

De oorlogen en veldslagen hebben hun eigen verhaal, maar het meest in het oog springend is het gevecht tussen de Boeren (Voortrekkers) en de Zulu's. De Boeren verlaten de steeds meer door de Engelsen gedomineerde Cape voor land en een beter bestaan, net als de Pioniers die in Amerika oostwaarts trokken. De lokale bevolking, de Zulu's waren hier echter minder van onder de indruk.

Ze bieden de Boeren na enige schermutselingen een gedeelte van hun land aan, onder de voorwaarde dat eerder gestolen vee wordt terug gegeven. Bij het feest ter ere van het bestand - een pure witte vlag situatie - vermoorden de Zulu's alle aanwezige Boeren inclusief hun leider Piet Retief.

Dit resulteert in een strafexpeditie om de Zulu's voor eens en voor altijd een lesje te leren. Zo'n 470 Boeren trekken met 76 huifkarren het Zululand in en zodra ze de vijand zagen, maakten ze een kring met de wagens om een klein fort op te bouwen. Ze worden aangevallen door zo'n 6000 Zulu's (outnumbered?), uiterst heldhaftig en bloeddorstig, echter slechts bewapend met speren, terwijl de Boeren geweren en twee kanonnen hadden. De Boeren hadden geen enkel slachtoffer terwijl ze zo'n 3000 Zulu's weten te doden.

Deze veldslag werd in eerste instantie herdacht door het Blood River museum, gesticht in 1970, tijdens de "Apartheid". Na de omwenteling in 1994, vonden de "blacks" het tijd, de in hun ogen valse voorstelling van zaken te corrigeren middels een eigen, tweede museum. Het verraad van de witte vlag moorden is hier uitgelegd als een cultureel issue omdat de blanken in de avond in plaats van overdag kwamen en dus volgens hun gewoonten vermoord moesten worden. Bezoek in de avond zou duiden op hekserij...

Aan de andere kant lijkt het Boeren museum ook niet geheel objectief. Iets te positief over de glorieuze blanken die de ongeciviliseerde Zulu's een lesje hadden geleerd. Wat mij betreft typisch Zuid-Afrikaans. Geen van beiden waren lieverdjes en de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.
[<< Stefan]

[Natascha >>]
Nog steeds niet genoeg van de Zulu's kijken we 's avonds met Foy Vermaak de film "Zulu". Een "must see" volgens hem, het gaat over de slag bij Rorkes' Drift en is gefilmd in het Royal Natal National Park, waar nu Thendele is. Vol goede moed beginnen we na het eten aan deze tweeënhalf uur durende klassieker. Maar de film is traaaaaaaaaaaaaaaag. Al na tien minuten zit Stefan te knikkebollen, hij is dan ook de eerste afvaller. Hoewel ik een ritme heb van vijf minuten ogen open en één minuut ogen dicht, houd ik het toch nog langer vol dan Marjon, die het na een half uur heeft gehad en haar bed opzoekt. Dan gaat het tussen Foy en mij, beiden om beurten in slaap vallend en weer wakker schrikkend. De film duurt bijna langer dan de werkelijke veldslag! Foy houdt het voor gezien en ik ook, een half uur voor het einde. Door iedereen verlaten, ziet Martin nog hoe de Zulu's het ziekenhuis in brand steken, maar uiteindelijk toch het onderspit delven.

HET VERVOLG


| Webstats | Mail Espiritu E-mail Espiritu | Contact | Sponsors | Links |

Copyright © 2003-2005 Stefan en Natascha Verweij.
Web site design and maintenance, a service from Hollandia Home Services Pte Ltd

Blue Sea