Espiritu, een droom wordt werkelijkheid... English Language Homepage
Home
Bemanning
Jacht
Verslagen
Foto's
Route
Veel gestelde vragen
Terug naar Homepage

Waar ben ik? > Recepten >
(ENGLISH LANGUAGE VERSION AVAILABLE)

DE ALLER LAATSTE UPDATE (10 August 2005): De laatste belevenissen & foto's met natuurlijk de aankomst in Scheveningen [Spanje - Scheveningen*] [Azoren - Spanje] [Azoren]
*) verslag gewijzigd sinds laatste update

Espiritu is te koop (1MB)

Salades

  1. Hors de Manoevre
  2. Griekse salade
  3. Salade van koolsla à la Chantal
  4. Spinaziesalade
  5. Tonijnsalade
  6. Maaltijdsalade met spekjes, avocado en walnoten
  7. Frisse surimi pastasalade met avocado
  8. Snelle pastasalade
  9. Courgettesalade op Griekse wijze

 

Hors de Manoevre

Een heerlijke salade die bij vele gerechten geserveerd kan worden.

800 gram in blokjes gesneden, afgekoelde gekookte aardappelen
100 gram in blokjes gesneden gaar vlees
100 gram in blokjes gesneden zure appel
20 gram fijngesnipperde ui
1,2 dl slasaus of mayonaise
300 gram zoetzure augurken
100 gram in blokjes gesneden gekookte bietjes
2 hardgekookte eieren
een paar flinke slabladeren
peper en zout

Drapeer wat slabladeren op een schotel met wat plakjes ei. In een kom alle ingredienten voorzichtig door elkaar mengen samen met de slasaus of mayonaise en de in blokjes gesneden augurken. Doe een klein beetje augurkennat bij het mengsel, dat verbetert de smaak. Doe de massa op de schotel en garneer met een paar schijfjes tomaat.

Griekse salade

2 tomaten
1 paprika
halve ui
100 gram feta
handjevol olijven
1 avocado

Snijd alles in blokjes en hussel door elkaar. Voeg eventueel nog wat kruiden en olijfolie toe. Komkommer is ook nog lekker in deze salade maar......dat lust Stefan niet!

Salade van koolsla à la Chantal

Een favoriet gerecht van Chantal en JG van Pinical die in december 2003 bij ons in de Marina in Singapore lagen.

6 koolbladeren
2 plakken bacon of uitgebakken spekjes uit een potje
handvol grof gehakte amandelen
2 el gebakken uitjes uit een potje (Conimex of zo)
1 sinaasappel
100 gram Danish Blue of andere blauwe kaas
2 el rozijnen
2 el honing
1 volle tl mosterd
1 klein uitje

Dressing: Pers een helft van de sinaasappel uit, vermeng het sap met de honing en een fijn gesnipperd uitje en laat even staan. Salade: Rooster de amandelen in een pan en houd ze apart. Bak daarna de in kleine stukjes gesneden plakken bacon goed uit in dezelfde pan (geen olie of boter gebruiken). Snijd de koolbaladeren in stukjes en verdeel ze over de borden. Strooi er de gebakken uitjes, de spekjes, de amandelen, de rozijnen en de verkruimelde Danish Blue over. Maak de andere helft van de sinaasappel schoon, velletjes en eventuele pitjes verwijderen, klein snijden en verdelen over de borden. Verdeel de dressing over de borden. Smullen!!!

Ik gebruik vaak kool in plaats van sla omdat sla veel moeilijker te krijgen is. Kool is een prima vervanger en blijft heel lang goed.

Spinaziesalade

200 gram verse spinazie
handvol alfalfa
250 gram in stukjes gesneden kipfilet
provencaalse kruiden (veel)
pijnboompitten (veel)
geraspte Parmezaanse kaas (veel)
verse basilicumblaadjes

Verdeel de spinazie en de alfalfa over twee borden. Bak de stukjes kipfilet met zout en peper naar smaak in olijfolie, strooi er flink wat Provencaalse kruiden over en bak als de kip bijna gaar is de pijnboompitjes mee. Verdeel dit over de borden, doe er de gesneden basilicumblaadjes bij en strooi er lekker veel Parmezaanse kaas over. Je kunt er allerlei varianten mee verzinnen. Doe er ook eens in plakjes gesneden gekookt ei bij. Sprenkel eventueel wat olie over de salade voordat de kip over de borden wordt verdeeld.

Tonijnsalade

1 blik tonijn
3 hardgekookte eieren
1 ui
olijven
handvol rozijnen
chili
peper & zout
knoflook, oregano, marjolein

Alles in een kom mengen en opdienen met brood en een fris wit wijntje. Smakelijk!

Maaltijdsalade met spekjes, avocado en walnoten

sla
2 tomaten
1 avocado
100 gram spekjes
100 gram champignons
walnoten
dressing: olie, azijn, knoflook, honing, peper, zout en mosterd (naar smaak)

Bak de spekjes uit en laat ze uitlekken. Dan de champignons bakken met peper en zout. Leg eerst wat sla op de borden. Snijd de tomaten in stukjes en verdeel ze over de sla. Leg ook wat stukjes rijpe avocado op de sla. Nu een deel va de dressing erover heen, dan de spekjes en de champignons (mag nog warm zijn). Walnoten verkruimelen en er als laatste overheen strooien.

Frisse surimi pastasalade met avocado

Kook de pasta beetgaar en spoel deze af met koud water. Snijd de surimiflakes, ui, avocado en tomaten in stukjes en leg ze in een grote schaal. De uitgelekte pasta kan er nu bij. Maak het sausje van

350 gram pasta
1 bakje surimiflakes (crabsticks)
1 ui
1 avocado
4 tomaten
Voor het sausje:
kappertjes
sour cream (of andere room)
2 eetlepels yogonaise (of mayonaise of yoghurt)
halve citroen
suiker, peper, zout, dille (vers)

sour cream, yogonaise, citroen, suiker, peper, zout en dille. Giet het sausje over de ingredienten en smullen maar!

Snelle pastasalade

1 zak pasta
pot pesto
3 tomaten
1,5 blikje tonijn
pijnboompitten
peper en zout

Kook de pasta beetgaar en spoel deze af met koud water. Snijd de tomaten. Rooster de pijnboompitten even in een pan. Doe de pesto bij de pasta, voeg de tomaten en de tonijn toe. Voeg kruiden naar smaak toe...even door elkaar halen. Verdelen over de borden en de pijnboompitten erover heen.

Courgettesalade op Griekse wijze

300 gram courgettes
1 el pijnboompitten
1 el rozijnen
1 (bos)uitje
1 teentje uitgeperste knoflook
1 el olijfolie
1/2 el mint
sap van halve citroen
zout en peper naar smaak

Rooster de pijnboompitten in een pan. Neem ze uit de pan en houd ze apart. Snijd de courgette in dunne plakjes. Fruit de courgette, knoflook en krenten tot de courgette zacht, lichtbruin geworden is. Schep er dan de mint, het citroensap en zout en peper door. Strooi in ringetjes gesneden (bos)ui erover.


| Webstats | Mail Espiritu E-mail Espiritu | Contact | Sponsors | Links |

Copyright © 2003-2005 Stefan en Natascha Verweij.
Web site design and maintenance, a service from Hollandia Home Services Pte Ltd

Blue Sea