Salades
- Hors de Manoevre
- Griekse salade
- Salade van koolsla à la Chantal
- Spinaziesalade
- Tonijnsalade
- Maaltijdsalade met spekjes, avocado en walnoten
- Frisse surimi pastasalade met avocado
- Snelle pastasalade
- Courgettesalade op Griekse wijze
Hors de Manoevre
Een heerlijke salade die bij vele gerechten geserveerd kan worden.
800 gram in blokjes gesneden, afgekoelde gekookte aardappelen |
100 gram in blokjes gesneden gaar vlees |
100 gram in blokjes gesneden zure appel |
20 gram fijngesnipperde ui |
1,2 dl slasaus of mayonaise |
300 gram zoetzure augurken |
100 gram in blokjes gesneden gekookte bietjes |
2 hardgekookte eieren |
een paar flinke slabladeren |
peper en zout |
Drapeer wat slabladeren op een schotel met wat plakjes ei. In een
kom alle ingredienten voorzichtig door elkaar mengen samen met de
slasaus of mayonaise en de in blokjes gesneden augurken. Doe een
klein beetje augurkennat bij het mengsel, dat verbetert de smaak.
Doe de massa op de schotel en garneer met een paar schijfjes tomaat.
Griekse salade
2 tomaten |
1 paprika |
halve ui |
100 gram feta |
handjevol olijven |
1 avocado |
Snijd alles in blokjes en hussel door elkaar. Voeg eventueel nog
wat kruiden en olijfolie toe. Komkommer is ook nog lekker in deze
salade maar......dat lust Stefan niet!
Salade van koolsla à la
Chantal
Een favoriet gerecht van Chantal en JG
van Pinical die in december
2003 bij ons in de Marina in Singapore lagen.
6 koolbladeren |
2 plakken bacon of uitgebakken spekjes uit een potje |
handvol grof gehakte amandelen |
2 el gebakken uitjes uit een potje (Conimex of zo) |
1 sinaasappel |
100 gram Danish Blue of andere blauwe kaas |
2 el rozijnen |
2 el honing |
1 volle tl mosterd |
1 klein uitje |
Dressing: Pers een helft van de sinaasappel uit, vermeng het sap
met de honing en een fijn gesnipperd uitje en laat even staan. Salade:
Rooster de amandelen in een pan en houd ze apart. Bak daarna de
in kleine stukjes gesneden plakken bacon goed uit in dezelfde pan
(geen olie of boter gebruiken). Snijd de koolbaladeren in stukjes
en verdeel ze over de borden. Strooi er de gebakken uitjes, de spekjes,
de amandelen, de rozijnen en de verkruimelde Danish Blue over. Maak
de andere helft van de sinaasappel schoon, velletjes en eventuele
pitjes verwijderen, klein snijden en verdelen over de borden. Verdeel
de dressing over de borden. Smullen!!!
Ik gebruik vaak kool in plaats van sla omdat sla veel moeilijker
te krijgen is. Kool is een prima vervanger en blijft heel lang goed.
Spinaziesalade
200 gram verse spinazie |
handvol alfalfa |
250 gram in stukjes gesneden kipfilet |
provencaalse kruiden (veel) |
pijnboompitten (veel) |
geraspte Parmezaanse kaas (veel) |
verse basilicumblaadjes |
Verdeel de spinazie en de alfalfa over twee borden. Bak de stukjes
kipfilet met zout en peper naar smaak in olijfolie, strooi er flink
wat Provencaalse kruiden over en bak als de kip bijna gaar is de
pijnboompitjes mee. Verdeel dit over de borden, doe er de gesneden
basilicumblaadjes bij en strooi er lekker veel Parmezaanse kaas
over. Je kunt er allerlei varianten mee verzinnen. Doe er ook eens
in plakjes gesneden gekookt ei bij. Sprenkel eventueel wat olie
over de salade voordat de kip over de borden wordt verdeeld.
Tonijnsalade
1 blik tonijn |
3 hardgekookte eieren |
1 ui |
olijven |
handvol rozijnen |
chili |
peper & zout |
knoflook, oregano, marjolein |
Alles in een kom mengen en opdienen met brood en een fris wit wijntje.
Smakelijk!
Maaltijdsalade met spekjes,
avocado en walnoten
sla |
2 tomaten |
1 avocado |
100 gram spekjes |
100 gram champignons |
walnoten |
dressing: olie, azijn, knoflook, honing, peper, zout en mosterd
(naar smaak) |
Bak de spekjes uit en laat ze uitlekken. Dan de champignons bakken
met peper en zout. Leg eerst wat sla op de borden. Snijd de tomaten
in stukjes en verdeel ze over de sla. Leg ook wat stukjes rijpe
avocado op de sla. Nu een deel va de dressing erover heen, dan de
spekjes en de champignons (mag nog warm zijn). Walnoten verkruimelen
en er als laatste overheen strooien.
Frisse surimi pastasalade
met avocado
Kook de pasta beetgaar en spoel deze af met koud water. Snijd de
surimiflakes, ui, avocado en tomaten in stukjes en leg ze in een
grote schaal. De uitgelekte pasta kan er nu bij. Maak het sausje
van
350 gram pasta |
1 bakje surimiflakes (crabsticks) |
1 ui |
1 avocado |
4 tomaten |
Voor het sausje: |
kappertjes |
sour cream (of andere room) |
2 eetlepels yogonaise (of mayonaise of yoghurt) |
halve citroen |
suiker, peper, zout, dille (vers) |
sour cream, yogonaise, citroen, suiker, peper, zout en dille.
Giet het sausje over de ingredienten en smullen maar!
Snelle pastasalade
1 zak pasta |
pot pesto |
3 tomaten |
1,5 blikje tonijn |
pijnboompitten |
peper en zout |
Kook de pasta beetgaar en spoel deze af met koud water. Snijd de
tomaten. Rooster de pijnboompitten even in een pan. Doe de pesto
bij de pasta, voeg de tomaten en de tonijn toe. Voeg kruiden naar
smaak toe...even door elkaar halen. Verdelen over de borden en de
pijnboompitten erover heen.
Courgettesalade op Griekse
wijze
300 gram courgettes |
1 el pijnboompitten |
1 el rozijnen |
1 (bos)uitje |
1 teentje uitgeperste knoflook |
1 el olijfolie |
1/2 el mint |
sap van halve citroen |
zout en peper naar smaak
Rooster de pijnboompitten in een pan. Neem ze uit de pan
en houd ze apart. Snijd de courgette in dunne plakjes. Fruit
de courgette, knoflook en krenten tot de courgette zacht,
lichtbruin geworden is. Schep er dan de mint, het citroensap
en zout en peper door. Strooi in ringetjes gesneden (bos)ui
erover.
|
|